Uzm. Psk.
Evrim Dursun

Çift ve Evlilik Terapisi

Çift Ve Evlilik Terapisi Nedir?

Günümüz modern dünyasında çift olabilmek, bir ilişkinin içine girebilmek bir ilişki başlatabilmenin başlı başına bir beceri olduğunu göz önüne alırsak, ilişki boyunca sorunlar yaşamanız, çıkış yolu bulmakta zorlanıp bir terapiste ihtiyaç duymanız o kadar doğal ve normal bir sonuç ki bunu tartışmaya bile gerek yok diye düşünüyorum.

İnsan sosyal bir canlı yani tek başına gürültüden uzak kendi halinde bir yaşam bazen bize çok cazip bir fikir gibi görünse de uzun vadede bunu sürdürmek psikolojik sağlığımız için çok da faydalı olmayabilir. İnsan ilişki kurmaya muhtaçtır. Varlığını yaşadığını hissetmek ,kendini başka bir gözde görmek için buna ihtiyaç duyar. İlişki bir bitkiyle de bir hayvanla da bir insanla da kurulabilir. Hepsi bizi  farklı türde beslese de ,en çok ihtiyaç duyduğumuz, olmadığında eksikliğini hissettiğimiz ilişki biçimi partner ilişkisi, yakın ilişkidir.

İlişkimizin kalitesini, bağlanma biçimimiz, hem kendi hem de partnerimizin ihtiyaçlarına olan farkındalığımız belirler. Eğer ilişkide sadece kendi ihtiyaçlarımıza odaklı yaşıyorsak bu partnerimizi görmediğimiz anlamına gelir. Eğer sadece partnerimizin ihtiyaçlarına odaklı yaşıyorsak, o zaman da kendimizi ilişki içinde yok ediyoruz demektir. İçinde varlığımızı hissedemediğimiz bir ilişki bitmeye ,bitemiyorsa da toksikleşip her iki partnere de zarar vermeye mahkumdur. Sağlıklı ilişki, alma -verme dengesinin kurulduğu, partnerin ihtiyaçlarını da kendi ihtiyaçlarımız kadar gözettiğimiz zaman sahip olabileceğimiz bir olgudur.

İlişkilere dair aklımızda tutacağımız en önemli şey; bir ilişkinin nasıl iki kişi istediği için başlıyorsa, yine iki kişi istediği için devam ettiğidir. Taraflardan herhangi biri devam etmek istemiyorsa, o ilişki bir şekilde sonlanacaktır. Başlangıçlar ne kadar normal ve gerçekse, bitişler de bir o kadar normal ve gerçektir. Üstelik  hayatımızda yeni başlangıçlar istiyorsak, bitişlere de razı olmak zorundayız. Tabii ki yazarken bu kadar kolay yazdığımız bitişe dair bu cümleler yaşanması oldukça zor süreçlerdir. Bir ilişkinin bitmesi bir yas sürecini de beraberinde getirir. Üstelik herkes bu yas sürecini farklı şekilde yaşayabilir. Kimisi kendini dünyadan soyutlayıp, tek başına kalarak; kimisi ise sosyal hayata daha fazla karışarak, kimi ise ailesine dayanıp onlardan güç alarak artık partnerin hayatındaki yokluğuna alışmaya çalışır. Yas süreci tamamlandığında ise insan, ilişkilere dair edindiği yeni tecrübelerle aslında neyi isteyip, neyi istemediğine dair daha net bir bakış açısıyla yoluna devam eder.

Partner ilişkileri zamanla farklı aşamalardan geçer. Toplumsal yapı itibariyle ilişkinin ilerleyen zamanlarında aile kurmak motivasyonu ile söz, nişan ve evlilik ile ilişkinin boyutu değişebilir. Evlilik içinde kalmak açısından emek ,sabır ve  anlayış gerektiren bir kurumdur. Çocuk sahibi olan çiftlerde aynı evin içine partner kimliği dışında bir de anne-baba, ebeveyn kimliği dahil olur. Çoğu zaman iyi bir ebeveyn olabilme, sağlıklı çocuk yetiştirme kaygısı çiftlerin enerjilerinin büyük bir bölümünü bu kimliğe yatırmalarına sebep olabilir. Zaman içinde arka plana atılan ilişki, hayat gailesi ,gündelik yaşam koşturması ya da partnerlerin zamanla değişmesi ilişkide sorun çıkmasını kaçınılmaz hale getirir. Her sistem de olduğu gibi ilişkilerde de mutlaka görünenin dışında farklı sebep ve davranış örüntüleri vardır. Evlilik, çift terapisinin temel amacı bireysel olarak sizi değil, içinde olduğunuz sistemi incelemek, anlamak ve iyileştirmektir. Bu iyileştirmede partnerinizle birlikte bir takım olarak sistemi fark etmeniz ve niyetiniz doğrultusunda uygun tekniklerle çözüm yolları aranmasına odaklanılır. Evlilik ya da çift terapisinde amaç hiçbir zaman bir suçlu ya da mağdur aramak değildir. Her ne kadar ilişkiye kendinizden bir çok şey katsanız da, ilişkiniz sizden bağımsız sizden izler taşıyan başka bir yapıdır. Terapistiniz tarafsız bir gözle sizinle birlikte ilişkiyi inceler ve çıkmaza girdiğiniz yerlerdeki davranış örüntüleriniz fark etmenize destek olur. Evlilik ya da ilişki sistemlerinde denge halini koruyarak, kendiniz, partneriniz ve ilişkiniz için en sağlıklı kararı vermeniz konusunda kolaylaştırıcı olarak görev yapar.

Evlilik & Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Evlilik Terapisi ya da çift terapisi, daha çok ilişki ekseninde anlaşmazlıkları gidermek, ilişkinin her
anlamda verimini ve kalitesini artırıp, her iki tarafın memnuniyetini gözetmek amacıyla yapılır.
Evlilik terapisinde en önemli etken, çiftlerin hem terapiye başlama hem de devam etme konusundaki
isteğidir. Yani taraflardan biri isterken, bir diğeri mecbur hissettiği için geliyorsa bu durumda terapinin
verimini etkileyecektir.

Terapi de çiftin getirdiği sorun üzerinde çalışırken, sorunun biçime ve ilişkiyi etkileme düzeyine göre
bazen çift olarak ,bazense eğer gerekliyse bire-bir görüşmeler de gerçekleştirilir. Seansta konuşulan
konuların üzerinde bazı durumlarda çiftlerden evde de bir takım uygulamalar yapması şart olmamakla birlikte beklenebilir. Bu uygulamalar duruma ve çifti terapiye getiren sorunlara göre değişmektedir.

Eşiniz Evlilik – Çift Terapisine Gitmek İstemezse Ne yapmalısınız ?

İlişkilerinde sorunlar yaşayan bir çok çift bu zor durumu yaşıyor maalesef. Bir taraf evlilik -ilişki
hakkında konuşup yeni yollar aramak için terapiye gitmek isterken, diğer taraf buna olumlu
bakmayabiliyor.

Çiftlerden birinin terapiyi reddetmesinin birçok sebebi olabilir. Sorunlar içinde kendi sorumluluğunu
üstlenmek istemiyor olabilir, değişmesi gerektiğini düşündüğünüz noktalarda direniyor olabilir, daha
önceki süreçte olumsuz terapist deneyimleri olmuş olabilir ya da sorunlarla yüzleşmek yerine yokmuş gibi davranmak daha kolay geliyor olabilir.

Eğer partneriniz terapiye gelmek istemiyorsa ,bu noktada bunu sürekli teklif etmeniz partnerinizin
terapiye olan bakışını, yaklaşımını olumsuz etkileyebilir ve gelmeye daha fazla direnç gösterebilir.
Bu noktada atılabilecek en güzel adım kendi bireysel terapi sürecine başlamanızdır. Çünkü ilişkide
sorunlar yaşıyorsunuz ve bundan ötürü sıkışmış hissediyorsunuz kendinizi. Terapiye başladığınızda
sizin bakış açınız ve yaklaşım biçiminiz daha olumlu olacağından partnerinize çok daha etkili bir
örnek sunmuş olursunuz. Sizdeki olumlu değişimler partnerinizin gelme konusunda daha istekli
olmasına destek olup ,onu motive edecektir.

Evlilik Terapisi Fiyatları

Evlilik ve Çift Terapisi fiyatları için web sitemizde bulunan iletişim kanallarından bana ulaşabilir, konu ile
ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Uzm. Psk. Evrim Dursun

Son Blog Yazılarım

Randevu için


Randevu Talebi Oluştur

Facebook
Twitter
LinkedIn