Depresyon Nedir?
Depresyon ; derin üzüntü ,keder ve bazen de bunaltılı bir duygu durumu ile birlikte isteksizlik ,değersizlik ,küçüklük ,güçsüzlük inançlarının eşlik ettiği genel bir karamsarlık halinin hakim olduğu bir ruh sağlığı bozukluğudur.
Depresyon geçiren hastalarda bu duygu durumuna ek olarak bilişsel alanda da yavaşlamalar görülebilir. Depresyonun şiddetine bağlı olarak düşünme ,konuşma ve hareketlerde yavaşlama durgunlaşma da gözlenebilir.
Depresyon Türleri
- Birincil Depresyon: Biyolojik ya da psikolojik başka bir hastalığa bağlı olmadan ortaya çıkan çökkünlük halidir.
Bu yazımda sizlere bu tip depresyon ile ilgili bilgi vereceğim.
- İkincil Depresyon: Biyolojik ya da ruhsal başka bir hastalık sebebiyle ortaya çıkan depresyon türüdür. Örneğin bir kanser türünde ,kalp damar hastalıklarında ,beyin tümörü ya da şizofreni gibi başka hastalıklarda bazı ilaçların sürekli alımında ortaya çıkan çökkünlük halidir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon sürecinde olan insanların genel görünümlerinde ortak bazı belirtiler vardır. Kederli bir yüz ifadesi, çökmüş omuzlar, belirgin yüz çizgileri ve durgunluk hali gözlemlenir. Bazı insanlar daha yavaş hareket ederken, bazı depresyon hastalarında ise ileri geri yürüyen, tedirgin, sıkıntılı sık sık dövünen yerinde durmakta zorlanma hali de görülebilir.
İlişki kurma durumu depresyonun şiddetine bağlıdır. Hafif ve orta şiddette depresyonda kişi yavaş ve alçak sesli konuşurken, ağır depresyon da hiç konuşmama ve diğer insanlarla ilişki kurmada zorluk oluşabilir.
Duygu durumunda keder, üzüntü bazen buna eşlik eden umutsuzluk hali de olabilir. Bazen danışanlarda zamanla depresyona bağlı hissizleşme yani bir şey hissedememe hali oluşurken, bazı danışanlarda da kedere anksiyete ve tedirginlikte eşlik eder. Anksiyetenin yarattığı bunaltı yapılan araştırmalarda genellikle sabah saatlerinde daha yaygın bulunmuştur. Bazı insanlar sabahları hissedilen bu bunaltı halinin dayanılmaz olduğunu, akşama doğru ise bu durumun hafiflediğini belirtmiştir.
Depresyon yaşayan insanların bilinci açıktır, fakat hissettikleri ağır sıkıntı, üzüntü ve dikkat azalmasına bağlı olarak unutkanlıktan yakınırlar. Bu unutkanlık geçicidir depresyonun iyileşmesine bağlı olarak ortadan kaybolur.
Depresyonda kişi genellikle geçmişte yaşanmış acı olayları, kötü hatıraları ve pişmanlıklarına odaklı bir düşünce içeriğine sahiptir. Bu düşünce biçimi onu geleceğe dair daha umutsuz ve karamsar yapar. Geçmişte olanlar için aldığı kararlar için kendini suçlar ve daha değersiz, yetersiz, işe yaramaz bir insan olduğuna inanır. Bu da zamanla kendine olan saygısını ciddi bir ölçüde zedeler.
Depresyondaki bedensel belirtilere gelince çoğu insanda iştahta azalma bu sebeple de zayıflama görülürken, daha az sayıda insanda işe iştah artışı ve kilo alma da görülebilir.
Çoğu depresyon hastasında uyku düzeninde bozulma olur, uykuya dalma da güçlük, uykunun bölünmesi erken uyanma ya da yataktan kalkmada isteksizlik olur. Genellikle yorgun uyanırlar, diğer insanlara göre daha çabuk yorulurlar. Enerjilerinin az olduğundan bitkin ve halsiz olduklarından yakınırlar.
Depresyon yaşamın her yönünü etkileyeceği için cinsel hayatın kalitesinde de bozulmalar görülebilir. Cinsel istek ve uyarılmada azalma, zevk alamama gibi yakınmalar oluşabilir.
Depresif duygu durumu ile depresyon karıştırmamalıyız. Bazen dönemsel olarak depresif hissedebiliriz bir kaybın ardından ya da hayatın başka bir alanında ani oluşan bir durum sebebiyle bir süre kötü hissedebiliriz ve bu normal bir tepkidir. Bu sebeple gerçek anlamda depresyon teşhisinin konulması önemlidir.
Bir kişiye depresyon teşhisi Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre öncelikle psikiyatristler ve uzman psikologlar eşliğinde konabilir. Bu teşhisi yaparken yaygın kullanılan bazı ölçekler vardır. Beck Depresyon Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği gibi. Bu ölçekler hep danışanı objektif değerlendirme, hem de depresyon şiddetini belirmeye yardım eder.
Depresyonda iken en yaygın görülen belirtileri tekrar özetleyecek olursak;
- Üzüntülü, kederli ve bunaltılı bir duygu hali
- Önceden keyif veren aktivite ve uğraşlara karşı isteksizlik ve ilgi kaybı
- Yorgunluk ve enerji azlığı
- Konsantrasyon Problemleri
- Değersizlik ve suçluluk hissi
- Uyku sorunları
- İştah değişiklikleri
- Sosyal izolasyon
- Ölüm ve intihar düşünceleri
- Hareketlerde yavaşlama ve durgunluk hali
Eğer yukarıda listelenen belirtilerden isteksizlik, kederli bir hal, hayattan zevk alamama ile birlikte en az 5 belirtiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bu belirtiler şiddeti sebebiyle günlük hayatınızı ve işinizi performans göstermeniz gereken alanları etkiliyor ve sıkıntı veriyorsa, 2 haftadan daha uzun bir süredir devam ediyorsa bir psikiyatriste ve uzman psikoloğa başvurabilir, profesyonel yardım talep edebilirsiniz.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Yapılan araştırmalarda depresyon yaşam boyu yaygınlık oranı % 16,2 ile en sık görülen psikolojik sorunlardan biridir. Genellikle kadınlarda erkeklere oranla neredeyse 2 kat daha fazla görülüyorken son yıllarda kadınların sosyal ve çalışma hayatına daha fazla katılması ile bu oranda da azalma görülmüştür.
Depresyon tedavi edilirken en yaygın başvurulan yol ilaç tedavisidir.
Psikiyatrist tarafından verilen antidepresanlarda önemli ölçüde verimli sonuçlar elde edilir. Bu hem hızlı hem de kolay ulaşılabilir yollardan biridir.
Diğer taraftan aslında her hastalık bir misafirdir. Mutlaka içinde bizim için bir mesaj taşır. Dolayısıyla aslında bize düşen bu mesajı doğru okumak ve algılamaktır. Neden başka biri değil de ben yaşıyorum bu durumu, hayatımda neyi neleri değiştirmeliyim? Şimdiye kadar ki bakış açım, yorumlama ve düşünce biçimim sonucunda depresyona giriyorsam, demek ki ilaç almak dışında hayata bakış açım ve yaşama biçimimi de yeniden değerlendirmem gerekiyor. Bunu yapabilmenin en değerli yolu da psikoterapi sürecinden geçmektir. Depresyon tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR terapisi ve daha farklı bir çok terapi ekolü tarafından oluşturulmuş yöntem ve metotlarla hem depresyonu iyileştirebilir hem de daha kalıcı ve verimli bir hayata kavuşabilirsiniz.
Bu konu ile ilgili seans randevusu alabilmek için web sitemizdeki iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.