Uzm. Psk.
Evrim Dursun

Erken Boşalma Sorunu ve Tedavisi

online terapi,istanbul psikolog, psikolog randevu, uzman psikolog, online terapist, online psikoterapi, çift terapisi, psikolog istanbul, en iyi psikolog, emdr terapi, ataşehir psikolog, çift terapisi istanbul, emdr terapisi, terapist online, online çift terapisi, özel psikolog, cinsel terapi, en iyi online terapi, psikolog online terapi, online ilişki terapisi, psikolog online randevu ilişki psikoloğu, psikolog tavsiye, çift terapisi online, online cinsel terapi, online terapi hizmeti, psikolog ataşehir, psikoterapi online, evlilik terapisi istanbul, cinsel psikolog, onlıne psıkolog, en iyi psikolog istanbul, online psikoterapist, istanbul psikolog tavsiye, psikolog randevu istanbul

Erken Boşalma Nedir?

Cinsel ilişki tıpkı uyku ,yemek ,dinlenme gibi bir ihtiyaç. Üstelik sadece ihtiyaç duyduğumuzda değil, spontane olarak hayatımızı renklendirmek, partnerimizle daha yakın olabilmek içinde başvurduğumuz bir etkinliktir. Partnerli ilişkiler sırasında sadece kendi zevkimizi düşünmek ilişki dinamiğinin olumsuz etkileyebileceğinden, partnerin beklenti ve ihtiyaçlarını da önemsemeliyiz. Bu noktada hem ilişkileri hem de kişinin özgüvenini olumsuz olarak etkileyen ve toplumumuzda çok yaygın görülen durumlardan bir tanesi de erken boşalmadır.

Farklı birçok tanımlama olsa da kabaca şöyle açıklayabiliriz. Partnerle yapılan cinsel etkinlik sırasında, sürekli ve tekrarlayan bir şekilde penis vajinaya girdikten sonra yaklaşık 2 dakika içinde ve kişinin kendi isteğinden önce boşalma yaşamasıdır. Eğer devam eden bir şekilde cinsel ilişkilerinizde sertleşme sağlandıktan sonra cinsel birleşme başladıktan ortalama 2 dakika ve daha altında bir sürede boşalma gerçekleşiyorsa erken boşalmadan sorununu gözden geçirebilirsiniz bir uzman hekime danışabilir ya da cinsel terapiye başvurabilirsiniz.

Erken boşalmaya eğer tıbbi bir sebep yoksa denetimsiz ve kontrolsüz boşalma da diyebiliriz. Erken Boşalma kendi içinde 2 ‘ye ayrılır;

Primer Boşalma ; Kişi cinsel yönden aktif olduğu zamandan beri vardır.
Sekonder Boşalma :Kişi cinsel yönden aktif olduğu zaman itibariyle bir dönem sağlıklı cinsellik yaşamıştır.

Belirli bir süre sonunda Erken Boşalma ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda yaygın ve durumsal olarak da Erken Boşalma gözlenebilir. Eğer her tür cinsel aktivitede, farklı cinsel partnerlerde ve her durumda erken boşalma varsa buna yaygın tür erken boşalma; sadece belirli durumlarda ya da belirli partnerlerde ortaya çıkıyorsa durumsal erken boşalma denmektedir. Kişi tüm hayatı boyunca ne kadar sağlıklı olursa olsun, nedensiz olarak da erken boşalma ile karşılaşabilir. Bütün hayat sürecinde bunun birkaç defa tecrübe edilmesi normal bir durumdur.

Erken Boşalmanın Nedenleri

Eğer erken boşalmanın tıbbi, biyolojik hiçbir sebebi yok ise psikolojik açıdan değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Cinsel Terapi uygulayan bir terapist olarak sizlere bu yazıda erken boşalmanın olası psikolojik sebeplerinden bahsedeceğim. Erken boşalmanın ortaya çıkmasında psikolojik olarak birçok faktör rol oynayabilir.

1- Bireysel Faktörler:
Hayatınızın bir döneminde erken boşalma sorunun oluşmasına bireysel özellikleriniz zemin hazırlayabilir. Özgüven yetersizliği, günlük hayatta stresle mücadele edememe, olumsuz beden imgesine ek olarak yaşanan psikolojik sorunlar özellikle anksiyete bozuklukları, Bipolar Bozukluk ve diğer psikiyatrist hastalıklarda erken boşalma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

2- İlişkiden Kaynaklanan Faktörler:
İlişkideki eşlerin beklentileri, güç ve iktidar kaynaklı çatışmalar, uyum sorunları ve iletişim problemleri erken boşalmanın oluşmasında etkili nedenlerdir. Cinsel terapi esnasında çiftler ile aynı anda birlikte görüşülerek varsa ilişkiye dair diğer sorunlar çözüme ulaştırılmadır.

3- Aile Kökenli Faktörler:
Doğup ,büyüdüğümüz evin cinselliğe bakışı ,yaklaşımı bizimde cinsel hayatımıza bakışımızı şekillendirir. Ergenlik döneminde mastürbasyon sırasında yakalanmak, korku kaygı ve baskı ile mastürbasyon yapmak, travmatik cinsel deneyimler yine erken boşalmaya yatkın bir psikoloji oluşmasına sebep olabilir.

4- Çevresel(Sosyokültürel) Faktörler:
Aile kadar içinde büyüdüğümüz toplum ve bu toplumun kabul ettiği doğrular ve normlarda bizim için önemlidir. Cinsel ilişkinin ya da mastürbasyonun günah, yasak şeklinde kodlandığı, cinselliğin ayıp, kirli uzak durulması gereken bir konu olarak anlatıldığı bir ortamda büyüyen insanın hayatının ilerleyen dönemlerinde bir takım cinsel sorunlar yaşaması beklendik bir durumdur. Bu noktada önce cinsel hayata bakış açısı ve yaklaşımın değişmesi gereklidir. Yine bu konuda da destek aldığınız cinsel terapistiniz ile çalışabilirsiniz.

Toplumumuzda yine bu bakış açıcı sebebiyle birçok insan bu sorunu yaşamasına rağmen, gerekli yardımı talep etmekten çekinmekte ve hayatını bu soruna rağmen devam ettirmeye çalışmaktadır. Halbuki psikolojik kökenli erken boşalmalarda birçok farklı terapi uygulaması ile çözüme ulaşılabilmektedir.

Erken Boşalma Tedavisi

Erken boşalma için birden fazla tedavi seçeneği mevcuttur. Uzman bir hekime başvurduğunuzda ilaç tedavisi desteği alabilirsiniz. İlaç tedavisi dışında cinsel terapi yapan bir uzman psikolog, psikoterapist ile herhangi bir ilaç kullanmadan da farklı uygulama ve egzersizlerle erken boşalma sorununu aşabilirsiniz.

Cinsel Terapi de terapi aşamalarını şöyle özetleyebiliriz;

  1. Değerlendirme: İlk adım, terapistin erken boşalma sorununun altında yatan nedenleri anlamak için çiftle birlikte detaylı bir değerlendirme yapmasıdır. Bu değerlendirmede her iki çiftin cinsel öyküsü, bireysel ve ilişki öyküsü alınır.
  2. Eğitim: Terapi sürecinin başlangıcında, çiftlere erken boşalma hakkında bilgi verilir. Bu, erken boşalmanın nedenlerini, fizyolojisini ve etkilerini anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, terapist çiftlere erken boşalma ile başa çıkmak için kullanılabilecek teknikler hakkında eğitim verir.
  3. İletişim: Terapi süreci, çiftler arasındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlar. İletişim eksiklikleri veya yanlış anlamalar, cinsel sorunların altında yatan nedenlerden biri olabilir. Terapist, ek olarak çiftler arasındaki iletişimin daha açık ve samimi olması yönünde de bir takım uygulamalar planlayabilir.
  4. Tekniklerin öğrenilmesi: Terapist, çiftlere erken boşalmayı kontrol etmek için kullanılabilecek çeşitli teknikleri öğretir. Öncesinde ise başlangıç olarak kegel egzersizleri, ılık duş, bazı gevşeme egzersizleri ve duyusal odaklanma egzersizleri ile çiftlerin yakınlaşma sayesinde haz almak ve haz verme kapasiteleri arttırılır. Sonrasında ise boşalma üzerinde denetim ve kontrol kazanılmasını sağlayan ileri uygulamalara geçilir.
  5. Ev uygulamaları: Terapist, çiftlere terapi oturumları arasında belirli egzersizler veya aktiviteler yapmalarını önerir. Bu uygulamalar, çiftlerin terapide öğrendikleri teknikleri uygulamalarına ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
  6. İlerleme izleme: Terapi süreci boyunca, terapist çiftlerin ilerlemesini izler ve gerekirse terapi planını ayarlar. Bazı durumlarda, terapist farklı teknikler veya stratejiler deneyebilir veya tedavi planını değiştirebilir.

Yapılandırılmış cinsel erapi uygulamaları sonunda kişiye boşalma konusunda denetim ve kontrol becerisi kazandırılır. Yine de bu hayatının sonuna kadar hiç erken boşalmayacağı anlamında gelmez. Bu sorunu hiç yaşamamış insanlarda olduğu gibi arada sırada ufak kazalar olabilir ve bu normaldir. Olası bir olumsuzlukta kendimizi yargılamak ve eleştirmek sağlıklı olmayacaktır.

Uzm. Psk. Evrim Dursun

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir